آفریقا قاره فرصت ها
شرکت ابریشم راه سبزمحراب (M.G.S.R)
آفریقا قاره فرصت های آقتصادی
اگر طرح اولویت همکاری با کشورهای منطقه را کنار بگذاریم، بهره بردن از ظرفیت تجارت با سایر نقاط جهان مطرح میشود و در این بین قاره آفریقا بستر بسیار مهمی به شمار میآید که ایران عملا آن را فراموش کرده است.
برآوردهایی که از میزان صادرات غیر نفتی ایران در سال 97 منتشر شد، نشان میداد که تاجران ایرانی توانستهاند بیش از 40 میلیارد دلار صادرات داشته باشند و همین امر تراز تجاری ایران را مثبت نگه داشت. این آمار مثبت که با وجود تحریمهای امریکا به دست آمد، نشان داد که ایران توانست راههایی برای تداوم تجارت خود با کشورهای مختلف جهان و به خصوص منطقه باز نگه دارد و همین مساله بررسی فرصتهای مغفول مانده در عرصه تجارت بینالمللی را پر اهمیت کرد. نخستین تاثیر این تغییر رویکرد خود را در واقعی کردن آمارها نشان داد. جایی که با هماهنگی صادرکنندگان، گمرک فرآیند اصلاح قیمتهای پایه صادراتی را کلید زد و اگر در آمارهای امسال، وزن صادرات ایران افزایش یافته اما ارزش صادرات پایین آمده، یکی از اصلیترین دلایل آن همین واقعیسازی ارزشهاست.
در کنار آن، نهادهای دولت و اتاق بازرگانی تلاش کردهاند، حرکت به سمت فرصتهای از دست رفته تجاری را کلید زده و بازارهایی را شناسایی کنند که یا تاکنون ناشناخته مانده یا ایرانیها کمتر در آنها حضور داشتهاند.
با وجود آنکه عملکرد صادراتی ایران، زیر بار فشارهای بینالمللی قابل تامل است، اما با این وجود، قدرت کالاهای ایرانی در بازار جهانی هنوز بسیار محدود است. آخرین گزارشهایی که از عملکرد اقتصادی کشورها در سال 2018 منتشر شد، نشان از آن داشت که کشورهای جهان در طول یکسال حدود 2000 میلیارد دلار به یکدیگر صادرات داشتهاند و سهم ایران از این عدد با احتساب نفت حدود 100 میلیارد دلار و بدون احتساب نفت، کمتر از 50 میلیارد دلار بوده است
اگر چین را کنار بگذاریم، کشورهایی مانند ژاپن و کرهجنوبی در میان غولهای جهان نام خود را ثبت کردهاند و در میان کشورهای منطقه نیز ایران نتوانسته جایگاه مطلوبی به دست آورد، از اینرو لزوم اصلاح روند صادراتی به عنوان یک اولویت جدی مطرح شده و برنامههایی در این زمینه در دستور کار قرار گرفتهاند
یکی از این گزینهها، عضویت ایران در اتحادیهها و توافقهای تجاری منطقهای و بینالمللی است. ایران در طول این سالها عملا عضویتی در این اتحادیهها نداشته و همین مساله استفاده از تعرفههای ترجیحی تجاری یا مشوقها و تسهیلاتی که کشورها در دل این توافقها در اختیار هم قرار میدهند را برای تاجران ایرانی ناممکن کرده است
آمارها نشان میدهد که بیش از 50 کشور آفریقایی در طول سال حدود 1000 میلیارد دلار تجارت دارند که حدود 600 میلیارد دلار آن به واردات و 400 میلیارد دلار آن به صادرات اختصاص دارد. میزان فراموشی این بازار مهم در اقتصاد ایران وقتی مشخص میشود که بررسیها نشان از آن دارد که آمار تجارت ایران در سال با تمامی کشورهای آفریقایی حدود یک میلیارد دلار است. از این عدد 600 میلیون دلار به صادرات و 400 میلیون دلار به واردات اختصاص دارد و عملا ایران از این بازار 1000 میلیارد دلاری هیچ سهمی ندارد.
بررسی وضعیت واردات کشورهای آفریقایی در سال 2018 نشان میدهد که این کشورها در یک سال حدود 576 میلیارد دلار واردات داشتهاند. در بین این کشورها، آفریقای جنوبی با حدود 93 میلیارد دلار بزرگترین واردکننده بوده و پس از آن مصر با 80 میلیارد دلار، مراکش با 51 میلیارد دلار و الجزایر با 48 میلیارد دلار واردات قرار دارند.
آمار دقیق تجارت ایران با آفریقا نشان میدهد که تاجران ایرانی در این سال 651 میلیون دلار به آفریقا صادر کردهاند. مصر با واردات 215 میلیون دلار بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و پس از آن کنیا با 137 میلیون دلار، سودان با 59 میلیون دلار و آفریقای جنوبی با 37 میلیون دلار در ردههای بعدی هستند.
به این ترتیب ایران به آفریقای جنوبی به عنوان اصلیترین اقتصاد این قاره و بزرگترین واردکننده تنها 37 میلیون دلار صادرات داشته که در واردات 93 میلیارد دلاری این کشور، عملا هیچ سهمی را نشان نمیدهد. در کنار آن ایران به مصر بیشترین صادرات را داشته که در 40 سال قبل روابط دیپلماتیک خاصی با آن نداشته و این نشان میدهد که ظرفیت موجود بسیار بالاست اما هیچکس سراغ آن نرفته است
شرکت محراب در این اندیشه است که بهترین و عالی تریت مسیر برای ارتقا صادرات کالاهای باکیفیت ایرانی بازراهای جذاب و پرپتاسیل آفریقا هست برای همین تلاش داریم به کمک تولیدکنندگان عزیز ایرانی آمده تا با اعتماد طرفینی زمینه های صادرات را برای کالاهی تولیدیشان فراهم سازیم. این شعار ما میتوانیم را سر لوحه کار خود قرار دهیم تا راه های عبور از مشکلات موجود فراهم آید.
پس ما خطاب به تولید کنندگان عزیز عرض میکنیم ما میتوانیم با همافزایی مشکلات پیش روی صادرات را برداریم.